Tett Vask Bad – Slik fikser du det selv!

Trenger du rørlegger? Vi dekker hele Norge!

Tett vask bad

Hvordan Åpne Tette Vasker på Badet

Lurer du på hvordan du kan løse en tett baderomsvask? Fortvil ikke – Rørlegger Arendal viser deg hvordan du fikser en tett vask på null tid!

Tett Vask Bad

En tett vask på badet er en av de enkleste rørleggerproblemene å løse! Alt du trenger er litt kunnskap, de riktige verktøyene, og viljen til å bli litt skitten. I dette innlegget vil vi se på de mest populære og effektive metodene for å løse opp en tett baderomsvask. Det å løse opp en tett baderomsvask trenger ikke å være vanskelig (og bør definitivt ikke kreve at du tilbringer hele dagen!). Alt fra enkle kjemiske løsninger (som eddik og natron) til mer avanserte metoder, som å bruke en avløpsslange, vil du etter å ha lest denne artikkelen forstå litt mer om hvordan vasker fungerer og hvordan du kan løse opp tette avløp i baderomsvasken din.

Tips: Har du en sta tett vask som stadig kommer tilbake? Kanskje problemet ligger litt dypere enn du tror. Sjekk ut denne artikkelen om hvorfor du bør få en kameraundersøkelse av kloakkledningen og hva det koster.

Hva Forårsaker Tett Vask på Badet?

 1. Hår: Å vaske ansiktet, barbere seg og andre aktiviteter som involverer håravfall over baderomsvasken kan være skadelig for avløpet ditt!
 2. Fett: Olje og fett kan bygge seg opp på innsiden av baderomsvasken over tid og gjøre dem mer utsatt for treg drenering eller til og med fullstendig blokkering.
 3. Toalettartikler & annet rusk: Ting som bomullspinner, tanntråd, papirhåndklær (som aldri bør være i avløpet ditt i utgangspunktet!), osv., bidrar alle til tregere drenering ved å legge til masse i rørene.
 4. Såpe & såpeskum: Hvis du møter på en tett baderomsvask, er sjansene store for at såpen er synderen. Flytende badesåper skaper skum som renner ned i avløpet og bygger seg opp i rørene, og skaper blokkeringer på kort tid!
 5. Noe fast lenger nede i røret: Baderomsvasken din drenerer ned i kloakkledningen din, og hvis det er en blokkering lenger nede i ledningen, vil det ikke være en enkel løsning.
 6. Skadede rør: Hvis baderomsvasken din drenerer sakte eller ikke i det hele tatt, kan et skadet rør eller rør være synderen. For å fastslå om dette er tilfelle, kan det være best å ringe en profesjonell rørlegger.

Hvilke Verktøy Trenger Jeg for å Løse Opp Min Baderomsvask?

Å rydde opp i baderomsvasken din krever ikke mye – bare disse enkle gjenstandene:

 1. Avløpsslange eller vaskeslange
 2. Avløpsåpner (sugekopp)
 3. Bøtte & svamp
 4. Søppelbøtte med lokk
 5. Hansker & vernebriller om ønskelig (ikke nødvendig!)
 6. Kluter & håndklær (det kan bli rotete!)

Hvordan Løser Du en Tett Baderomsvask?

Her er 6 ting du kan prøve i dag for å fikse den tette baderomsvasken din.


1. Fikse Tett Vask Med Kokende Vann

For å angripe en tilstopping i avløpet, start med å helle kokende vann ned i avløpet. Dette kan ofte være tilstrekkelig for å bryte ned og fjerne eventuelle propper.

Gå frem på følgende måte: Kok opp en god mengde vann. Når vannet har nådd kokepunktet, hell det forsiktig ned i avløpet på vasken, og vær nøye med å unngå kontakt med huden for å forhindre brannskader. Kokende vann vil ofte kunne løse opp tilstoppingen umiddelbart. Hvis problemet ikke løser seg med det samme, vent litt før du prøver på nytt.

2. Åpne Tett Vask Med Eddik

tett vask bad eddik og bakepulver

Dersom varmt vann ikke klarer å løse opp proppen i avløpet, kan en blanding av eddik og natron ofte være løsningen. Denne kjemiske reaksjonen har vist seg effektiv for å åpne tette avløp. Her er fremgangsmåten:

Start med å helle en halv kopp natron direkte ned i avløpet. Følg opp med å helle nok eddik til at du ser en skummende reaksjon som bobler opp langs kanten av avløpet. La blandingen virke i avløpet i noen minutter; for best resultat, la det virke over natten om mulig. Dersom proppen fortsatt er der etter første forsøk, kan du prøve å la blandingen sitte litt lenger.

Tips: Det kan være lurt å bruke en trakt for å sikre at blandingen havner direkte i avløpet, og for å unngå søl på benkeplaten eller i vasken

3. Bruk Avløpsåpner for Å Fikse Tett Vask Bad

Visste du at avløpsåpnere / sugekopper ikke bare er for toaletter? Du kan bruke en sugekopp på avløpet i baderomsvasken for å fjerne propper! For å gjøre dette, plasser gummien på sugekoppen over toppen av avløpsåpningen. Trykk ned fast med begge hender, og trekk deretter opp for å suge opp blokkeringer. Gi det litt tid før du gjentar om nødvendig – og vær forsiktig så du ikke trykker for hardt, da du kan skade rørene hvis de er gamle!

4. Demontering og Rengjøring av Vannlås

Vannlåsen, er det buede røret som ligger under vasken. Den kan være en hovedsamler for hår og rusk som kan forårsake tilstoppinger over tid.

For å rense vannlåsen, løsne ganske enkelt plastmutrene som fester vannlåsen til avløpet på hver side av baderomsvasken din, slik at du kan ta den fra hverandre. Når du har fjernet den, plasser en liten bøtte under for å samle opp vannet mens du vasker røret grundig med såpe og varmt vann. Sørg for å rengjøre alle deler nøye, inkludert innsiden av bøyen.

Men før du setter P-lukten tilbake, er det en annen metode du bør vurdere for å sikre at avløpet ditt blir helt rent.

5. Bruk en Avløpslange (eller Rørleggerslange) for Å Fikse det Tette Sluket

En avløpslange – også ofte kalt en rørleggerslange, avløpsauger eller bare en auger – er et langt metallspiraltøy som du trer ned i avløpet for å skru ut eventuelle tette rusk innvendig. Den ene siden av slangen er formet som en korketrekker, og den andre siden har et håndsveiv som brukes til å bore seg gjennom blokkeringer. Dette er et flott alternativ hvis de tidligere metodene ikke har fungert!

Siden du fremdeles har vannlåsen fjernet fra det forrige trinnet, gå videre og sett forsiktig inn avløpslangen din i røret i veggen hvor vannlåsen tidligere var festet. Drei sveiven for å bore fremover og, forhåpentligvis, løse opp eventuelle rusk innvendig.

Sett så sammen vannlåsen igjen og sjekk for å se om ting har løst seg opp. Hvis ikke, da bør du gå videre til neste steg.

6. Ring en Rørlegger!

Hvis du har kommet så langt, er problemet mest sannsynlig så langt nede i ledningen at du ikke kan nå det med en tradisjonell avløpslange. Dette betyr at det kan være invasive tre røtter som har vokst inn i rørene dine i søken etter vann og mineraler. Hvis dette er tilfellet, bør du ringe en rørlegger for å få løst opp i baderomsvaskens avløp for deg.

LES OGSÅ: Hvordan fikse tett do

 

Del dette innlegget

Flere innlegg

Knut Gjertsen

Alt innhold på siden er skrevet av Knut Gjertsen. Knut har 20 års erfaring med rørleggerarbeid og går god for innholdet på denne siden. Lurer du på noe knyttet til informasjonen? Kontakt Knut på Knutgjertsen@rørleggerarendal.no