Dårlig Trykk i Dusjen? Årsaker og Løsninger

Trenger du rørlegger? Vi dekker hele Norge!

dusj med dårlig vanntrykk

Hvis du opplever dårlig trykk i dusjen, kan det ødelegge hele dusjopplevelsen. Er du usikker på hva som forårsaker lavt trykk? Det kan være en rekke årsaker, alt fra kalkoppbygging til selve dusjtypen. Vi hjelper deg å forstå problemet og finne løsninger.

Hva er Vanntrykk?

Vanntrykk måles i bar, og én bar er kraften som trengs for å skyve vann 10 meter oppover. Hvert vannverk er forpliktet til å levere et minimumstrykk til husholdningene.

Men det faktiske trykket du opplever kan variere avhengig av flere faktorer, som avstanden til vannkilden, terrenget i området og vannforbruket til naboene dine.

Dersom du merker uvanlig lavt trykk fra alle kranene eller dusjhodene, kan det indikere et rørleggerproblem, og det kan være lurt å kontakte en profesjonell for å sjekke etter lekkasjer.

Hva Forårsaker Dårlig Trykk i Dusjen?

En vanlig årsak til lavt trykk i dusjen er et blokkert dusjhode, ofte på grunn av kalkoppbygging. Dette kan hindre vannstrømmen og redusere trykket over tid. De fleste dusjer har et filter som beskytter rørene mot rusk, men dette kan også blokkeres av kalk. Sjekk også dusjslangen for eventuelle knekk eller skader.

Hvis vanntrykket virker normalt i badekaret, men er lavt i dusjen, kan høyden på dusjen være en faktor. Vanntrykket avtar med høyden, så det bør alltid være minst én meter mellom dusjhodet og vannkilden eller pumpen.

Hjem med kaldtvannslagertanker kan ofte ha lavere trykk. Disse systemene er avhengige av tyngdekraften for å trekke ned vannet, og ikke hovedvannstrykket. En løsning kan være å installere en vannpumpe, spesielt i eldre eiendommer og systemer som mates av tyngdekraften.

Hvordan sjekke vanntrykket

For å teste vanntrykket uten spesialutstyr, fyll en én-liters målekanne under den berørte kranen eller dusjen. Hvis det tar mer enn seks sekunder å fylle kannen, indikerer det lavt vanntrykk.

Slik Øker du Dusjtrykket

For å øke trykket i dusjen, start med disse tiltakene for å identifisere og løse problemet:

Rengjør først dusjhodet grundig. Kontroller at dusjslangen ikke er knekt eller skadet, og undersøk filteret. Dette kan innebære demontering av dusjen, så vurder å spørre en profesjonell om hjelp.

Sjekk at alle vannisolatorene er fullt åpne. Hvis du nylig har hatt rørleggerarbeid, kan det hende at hovedstoppekranen er delvis lukket, noe som reduserer vannstrømmen i hjemmet.

Dersom problemet med lavt trykk vedvarer, kan disse alternativene være løsningen:

Bytte av Dusjhode

Hvis kalkoppbygging har blokkert dusjhodet eller slangen din, kan det være tid for en erstatning. Et dusjhode med færre og finere hull kan gi sterkere vannstrøm. Vurder et justerbart dusjhode med ulike sprayinnstillinger.

Montering av en Vannpumpe

I enkelte tilfeller kan montering av en vannpumpe eller trykksylinder til ditt eksisterende system øke strømmen og forbedre dusjopplevelsen. Konsulter en profesjonell før du investerer i en pumpe, da ikke alle dusjsystemer kan håndtere dem.

Investering i en Kraftdusj

Kraftdusjer, som benytter en elektrisk pumpe for å transportere vann fra varmt- og kaldtvannsforsyningen, er designet for å fungere selv i systemer med lavt trykk. Disse dusjene, både manuelle og termostatiske, kan gi opptil tre ganger bedre trykk.

Del dette innlegget

Flere innlegg

Knut Gjertsen

Alt innhold på siden er skrevet av Knut Gjertsen. Knut har 20 års erfaring med rørleggerarbeid og går god for innholdet på denne siden. Lurer du på noe knyttet til informasjonen? Kontakt Knut på Knutgjertsen@rørleggerarendal.no