Hvordan fikse tett do

Trenger du rørlegger? Vi dekker hele Norge!

hvordan fikse tett do

Et tett toalett kan være en vanlig og ofte stressende situasjon, men det er som regel noe de fleste kan løse selv. Hvis dette er første gang du prøver å åpne et tett toalett, er det bare å følge noen enkle trinn for å sikre en god skylling. Du trenger en egnet toalett-sugekopp, riktig teknikk og litt tid.

Slik fikser du et tett toalett med en sugekopp

Før du begynner:

Det er viktig å sørge for at du har den riktige typen sugekopp for jobben. Det finnes ulike typer sugekopper tilpasset forskjellige rørinstallasjoner. En vanlig type er kopp-sugekoppen, ofte brukt for vasker og badekar, som har en flat bunn for å skape en god forsegling på de flate overflatene.

For toaletter er det imidlertid best å bruke en spesifikk toalett-sugekopp, også kjent som en flens-sugekopp. Denne har en lengre kopp med en utvidelse, flensen, på bunnen, som er designet for å passe inn i toalettets avløpshull for en tett forsegling. Flensen kan brettes inn i koppen, slik at sugekoppen også kan brukes for vasker og badekar. En vanlig sugekopp er mindre effektiv for toalettpropper, men du kan helt fint bruke en vanlig sugekopp her.

Utstyr / Verktøy

  • Gummihansker
  • Toalett-sugekopp

Materialer

  • Vann for å fylle toalettskålen (om nødvendig)

Instruksjoner

Fyll toalettet med vann (hvis nødvendig)


Forsikre deg om at det er vann i toalettskålen. Ideelt sett bør sugekopphodet være helt under vann, men du trenger som et minimum nok vann til å dekke kanten av sugekoppkoppen, ikke bare flensen. Er det avfall i skålen, ikke bekymre deg – dette er jobben til rørleggere som håndterer dette daglig. Tilsett mer vann i skålen hvis nødvendig.

Plasser Sugekoppen


Ta på deg gummihansker for å beskytte hendene. Sørg for at flensen på toalett-sugekoppen er fullt uttrekkbar fra selve koppen. Senk sugekoppen ned i skålen på skrå for å fylle den så mye som mulig med vann og unngå å fange luft som kan redusere sugekraften. Plasser sugekoppen over toalettets avløpshull slik at flensen er inne i hullet og resten av koppen danner en tett forsegling rundt utsiden.

Arbeid Med Sugekoppen


Grip sugekoppens håndtak med begge hender, og trykk ned på koppen kraftig, deretter trekk tilbake uten å bryte koppen forsegling rundt hullet. Gjenta trykk-trekk-bevegelsen fem eller seks ganger, og trekk koppen av hullet etter det siste støtet.

Målet er å skape raskt vekslende krefter av kompresjon og sugekraft i toalettavløpet for å løsne proppen. Hvis trykket ditt ser ut til å blåse ut på siden av koppen i stedet for ned i hullet, har du ikke en ordentlig forsegling. Reposisjoner koppen og prøv igjen.

Gjenta serien med sugebevegelser etter behov til skålen tømmes av seg selv. Sett sugekoppen til side.

Tips


Oppretthold noe nedadgående trykk på sugekoppen til enhver tid mens du arbeider med den, selv når du letter litt på oppstøtet. Hvis du slipper trykket helt, bryter du forseglingen rundt koppen.

Skyll Toalettet


Fjern lokket på toaletttanken, og finn den runde gummi-luken (kalt flapperen) i midten av tankbunnen; dette er din nødstopp for vann hvis toalettet fortsatt er tett.

Skyll toalettet. Hvis det skyller normalt, er du ferdig, og du kan sette lokket tilbake på tanken. Hvis du ikke er så heldig og toalettet fortsatt er tett og truer med å renne over, strekk deg inn i tanken og trykk flapperen ned over hullet for å stoppe vannstrømmen fra tanken til skålen. Når tanken slutter å fylle på nytt, bruk sugekoppen på toalettet igjen.

Den beste måten å håndtere et tett toalett på er å bruke en sugekopp, men det kan være situasjoner der du ikke har tilgang til en. Hvis toalettet er tett og du ikke har en sugekopp tilgjengelig, ikke frykt. Det er mer enn én måte å få åpnet toalettet på, og noen av disse metodene inkluderer vanlige husholdningsartikler som du sannsynligvis allerede har.

Hvis en propp er spesielt vanskelig, kan det være du trenger å bruke en avløpsslange for å åpne det. Men disse hjemmeremediene vil hjelpe til med å presse gjennom noen av de mindre proppene du sannsynligvis vil støte på.

Fikse tett do med Zalo

Å bruke sugekopp på et tett toalett er ingen moro, men det finnes en bedre måte. For å åpne et toalett uten en sugekopp, gå til kjøkkenet og finn oppvaskmiddel. Det glatte såpen kan hjelpe til med å smøre den tette røret og tillate at det fastklemte avfallet sklir ned lettere.

Hell omtrent en halv kopp inn i toalettet. Hvis du er tom for oppvaskmiddel, kutt en bar med håndsåpe i små biter og slipp bitene inn i toalettet.

Tilsett Varmt Vann

Hvis oppvaskmiddel alene ikke gjør susen, kan tilsetting av vann hjelpe tingene på vei. Fyll en bøtte med varmt badevann (kokende vann kan forårsake sprekker i et porselenstoalett) og hell vannet i toalettet fra midjehøyde. Kraften fra vannet kan løsne årsaken til proppen.

Fikse tett do med kleshenger

En mer alvorlig blokkering kan kreve manuell flytting av gjenstanden. For å gjøre dette uten en sugekopp, brett ut en kleshenger i metall til den er rett. Skyv en ende av wiren inn i det tette området. Pirke avfallet til det blir løst og flyter ned i avløpet. En avløpsslange er et bedre valg, men kleshengeren vil fungere i en klype. Lær deg forskjellen mellom en toalettslange og en avløpsslange.

Fikse tett do med bakepulver

Som et alternativ til å bruke oppvaskmiddel i de situasjonene der du er uten sugekopp, prøv denne helt naturlige løsningen. Hell en kopp bakepulver og to kopper eddik i toalettet. La det bruse i en halv time. Hvis proppen ikke forsvinner, prøv trikset med varmt vann.

Bruk en Plastflaske for å Skape Vanntrykk

Dette trikset for å åpne kan bli rotete. Start med å fjerne så mye vann fra toalettet som mulig; dette kan du gjøre ved å gjentatte ganger fylle en liten beholder med toalettvann og helle vannet i en bøtte. Deretter fyller du en stor plastflaske med varmt vann.

Plasser tommelen din over toppen av flasken og sett flaskens toppende inn i utløpet nederst på toalettet. (Du vil ha på deg gummihansker for dette trinnet.) Fjern tommelen og klem flasken slik at vannet inni skytes ned i røret. Det ekstra trykket kan løsne det som forårsaket proppen.

Del dette innlegget

Flere innlegg

Knut Gjertsen

Alt innhold på siden er skrevet av Knut Gjertsen. Knut har 20 års erfaring med rørleggerarbeid og går god for innholdet på denne siden. Lurer du på noe knyttet til informasjonen? Kontakt Knut på Knutgjertsen@rørleggerarendal.no